Cum și ce tehnologii pot fi dăunătoare pentru sănătatea ta?

Cum și ce tehnologii pot fi dăunătoare pentru sănătatea ta?

În societatea noastră modernă , tehnologia a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, dar este important să recunoaștem că anumite tehnologii pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră, atât fizic, cât și mental.

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, este ușor să fii prins în entuziasmul noilor gadgeturi și inovații. Cu toate acestea, nu toate tehnologiile noi sunt bune pentru sănătatea noastră.

De fapt, unele tehnologii noi ar putea cauza daune corpului și minții noastre. Această întrebare îmi trece în minte de ceva vreme, așa că am decis să scriu acest articol de opinie pentru a-mi împărtăși descoperirile și noile perspective personale.

Una dintre cele mai semnificative moduri în care văd acum că tehnologia este dăunătoare sănătății noastre pe parcursul cercetărilor mele este contribuția la stilul de viață sedentar. Creșterea computerelor, a smartphone-urilor și a serviciilor de streaming ne-a făcut ușor să petrecem ore întregi stând în fața ecranelor.

Este bine documentat că aceste dispozitive și servicii pot duce la creșterea în greutate, boli cardiovasculare și o serie de alte probleme de sănătate. Pentru a combate acest lucru, noi, oamenii, trebuie să începem să facem mai mult timp pentru a acorda prioritate activității fizice în viața noastră, fie că este vorba de exerciții fizice, activități în aer liber sau pur și simplu luând pauze regulate pentru a ne întinde și a ne mișca.

Naiba! Sunt vinovat că nu am făcut aceste lucruri acum. În loc să exersez ceea ce predic, stau aici fixat pe computer și scriu aceste articole așa cum fac cea mai mare parte din timpul meu liber.

Rețelele sociale, în special, au fost legate de anxietate, depresie și stima de sine scăzută. Comparația constantă cu ceilalți și presiunea de a prezenta o viață perfectă online poate fi copleșitoare, așa că este esențial să luați pauze de pe rețelele sociale atunci când este necesar.

Uneori, poate fi greu să fim conștienți de modul în care folosim rețelele sociale, deoarece cei mai mulți se străduiesc să le folosească într-un mod care să promoveze sănătatea mintală pozitivă, cum ar fi conectarea cu ceilalți și angajarea în conversații semnificative. Cu toate acestea, am observat de-a lungul anilor după ce am citit diverse articole și am analizat propriile mele experiențe personale, negativul începe să treacă înaintea celor pozitive.

Potrivit unui studiu realizat în 2017 în rândul tinerilor adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 32 de ani, persoanele care au folosit frecvent rețelele sociale au fost de trei ori mai multe șanse de a experimenta izolare socială în comparație cu omologii lor care nu le-au folosit la fel de frecvent.

Înaintarea rapidă către cercetările recente în rândul generației z dezvăluie că aproape 56% din această generație a experimentat o izolare socială mai intensă în general din cauza pandemiei de Covid-19 și este mai probabil să spună că au fost singuri în comparație cu generațiile anterioare (Cox, 2022 ) .

Tehnologie – Rețelele de socializare legate de depresie.

Rețelele sociale au devenit o parte integrantă a vieții noastre, milioane de oameni care folosesc zilnic platforme precum Facebook, Twitter, Instagram și TikTok. În timp ce rețelele de socializare au multe aspecte pozitive, cum ar fi legătura cu prietenii și familia, a fost, de asemenea, legată de depresie.

Studiile sugerează că utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate duce la sentimente de inadecvare, singurătate și anxietate. Comparația constantă cu ceilalți și presiunea de a prezenta o viață perfectă pot contribui la scăderea stimei de sine și la simptome depresive. În plus, rețelele sociale pot duce la o lipsă de interacțiune socială în lumea reală, ceea ce poate exacerba și mai mult sentimentele de singurătate și izolare.

Este important de reținut că nu toți cei care folosesc rețelele sociale vor experimenta depresie și există mulți alți factori care pot contribui la depresie. Cu toate acestea, este esențial să fim atenți la modul în care utilizarea rețelelor sociale ne afectează sănătatea mintală și să luăm măsuri pentru a gestiona consumul rețelelor sociale, dacă este necesar.

Profesioniștii din domeniul medical au menționat că utilizarea smartphone-ului este o altă tehnologie modernă care poate fi atât dăunătoare, cât și dăunătoare sănătății noastre. Utilizarea excesivă a smartphone-urilor a fost asociată cu somnul slab, oboseala ochilor și durerile de gât și umăr.

Cred că este esențial ca producătorii de dispozitive să înceapă să furnizeze informații în ambalaj sau pe ambalaj care ne recomandă tuturor să luăm pauze de la telefoane, în special înainte de culcare, și să ne limităm timpul general pe ecran, așa cum avertismentele privind pachetele de țigări au devenit legislație.

Alături de instrucțiunile dispozitivului ar trebui să existe și sfaturi, cum ar fi practicarea unei poziții bune și a obiceiurilor ergonomice, cum ar fi să ne ținem telefoanele la nivelul ochilor și să facem pauze frecvente pentru a ne întinde și a mișca corpul.

Jocurile video, rețelele sociale și serviciile de streaming pot crea, de asemenea, foarte dependență și pot duce la o gestionare proastă a timpului, neglijarea responsabilităților și scăderea productivității. Prin urmare, este esențial să recunoaștem când utilizarea tehnologiei noastre devine problematică și să luăm măsuri pentru a o aborda, cum ar fi stabilirea limitelor și căutarea ajutorului profesional, dacă este necesar.

Semnele folosirii prea multă tehnologie.

De la smartphone-uri la laptopuri la dispozitive inteligente de acasă, în timp ce aceste tehnologii au adus numeroase beneficii și ne-au făcut viața mai convenabilă, este important să ne gândim cât de multă tehnologie este prea mult?

Trebuie să începem să fim conștienți de semnele de avertizare că este posibil să utilizați tehnologia în mod excesiv și de potențialele riscuri pentru sănătate asociate utilizării excesive.

În ceea ce mă privește personal, am observat că unul dintre primele semne că s-ar putea să folosești prea mult tehnologia este atunci când aceasta începe să interfereze cu viața ta de zi cu zi.

Dacă vă treziți să vă verificați telefonul în mod constant, chiar și în situațiile în care este inadecvat sau inutil, poate fi un semn că ați devenit prea dependent de tehnologie. Un alt semn este atunci când tehnologia începe să-ți afecteze relațiile cu ceilalți, cum ar fi viața personală de familie, prietenii sau chiar căsnicia.

Dacă petreci mai mult timp pe telefon sau pe computer decât cu cei dragi, poate fi timpul să reevaluezi utilizarea tehnologiei și să programezi mai mult timp pentru cei din jurul tău.

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate avea, de asemenea, efecte negative asupra sănătății noastre mintale. Rețelele de socializare, de exemplu, au fost legate de anxietate, depresie și stima de sine scăzută, așa cum am menționat anterior, așa că este important să recunoaștem când utilizarea tehnologiei noastre cauzează aceste efecte negative și să luăm măsuri pentru a ne reduce utilizarea.

Deci, cât de multă tehnologie este prea mult ? Răspunsul este subiectiv și variază în funcție de individ. Cu toate acestea, este important să recunoaștem când utilizarea tehnologiei interferează cu viața noastră de zi cu zi, cu relațiile și cu sănătatea mentală și fizică.

În acest moment, cred că este, de asemenea, important să subliniez că, conform notelor clinice, nu toată folosirea excesivă a tehnologiei este ceva care este în mod necesar auto-provocat. Poate apărea și din cauza neglijării familiei sau a celor dragi, ceea ce duce la căutarea unei stimulări mentale alternative pe care tehnologia o poate oferi.

Partea întunecată a tehnologiei

Vino în partea întunecată. Împreună, cu tehnologia, putem conduce universul!

În timp ce tehnologia a adus multe beneficii vieților noastre, are și o latură întunecată de care trebuie să fim conștienți. Efectele negative asupra sănătății noastre pot fi grave și de lungă durată și este important să luăm măsuri pentru a le atenua.

La fel ca Jedi, trebuie să fim atenți la partea întunecată a tehnologiei și să o folosim cu înțelepciune și cu moderație. Fie ca forta sa fie cu noi.

Sfaturi pentru reducerea efectelor negative ale tehnologiei asupra sănătății tale

Reducerea efectelor negative ale tehnologiei asupra sănătății noastre necesită un efort conștient. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți:

  1. Faceți pauze dese și respectați regula 20-20-20 .
  2. Utilizați echipament ergonomic și mențineți o postură bună.
  3. Limitați timpul pe care îl aveți pe ecran și acordați prioritate îngrijirii de sine.
  4. Stabiliți o rutină de culcare care să nu implice tehnologie.
  5. Angajați-vă în activități care promovează bunăstarea fizică și mentală, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă, timpul în familie și meditația.

Dispozitive – Tehnologie care poate avea un impact negativ asupra sănătății tale

1.   Dispozitive care emit lumină albastră

Dispozitivele care emit lumină albastră, cum ar fi smartphone-urile, computerele și tabletele, pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece vă pot perturba ciclul natural de somn și pot provoca oboseală oculară.

Lumina albastră are o lungime de undă scurtă și o energie mare, ceea ce înseamnă că poate pătrunde adânc în ochi și poate provoca leziuni la nivelul retinei. Expunerea prelungită la lumina albastră poate duce la oboseala digitală a ochilor, care se caracterizează prin simptome precum ochi uscați, vedere încețoșată și dureri de cap.

În plus, lumina albastră poate perturba producția de melatonină, un hormon care reglează ciclurile somn-veghe. Expunerea la lumina albastră seara vă poate păcăli creierul să creadă că este încă ziua, ceea ce face dificil să adormiți și să rămâneți adormit. Lipsa somnului poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet și boli de inimă.

2. Dispozitive purtabile

Dispozitivele purtabile pot fi dăunătoare sănătății dvs. din cauza diferiților factori. Una dintre probleme este distragerea atenției, care poate duce la accidente sau răni, mai ales dacă utilizați dispozitivul în timp ce conduceți, mergeți pe jos sau vă implicați în alte activități fizice.

Unii oameni pot deveni, de asemenea, dependenți de informațiile și feedback-ul oferit de dispozitivele lor portabile, ceea ce duce la un comportament obsesiv care le poate afecta sănătatea mintală.

Unii au raportat probleme de iritare a pielii, care pot apărea atunci când purtați un dispozitiv pentru o perioadă lungă de timp, mai ales dacă aveți piele sensibilă sau alergii.

3. Căști intraauriculare

Căștile intraauriculare sunt un accesoriu popular pentru a asculta muzică, podcasturi și alte forme de conținut audio. Ele oferă un nivel de confort și portabilitate care nu este egal cu alte tipuri de căști.

Una dintre principalele preocupări legate de căștile intraauriculare este că pot provoca leziuni auzului. Căștile intraauriculare se află în interiorul canalului urechii, ceea ce înseamnă că oferă sunet direct în timpan. Dacă volumul este prea mare, poate deteriora firele de păr delicate din interiorul urechii și poate provoca pierderea permanentă a auzului.

Un studiu a constatat că persoanele care folosesc în mod regulat căști intra-auriculare la niveluri de volum ridicate sunt mai susceptibile de a suferi leziuni ale auzului decât cei care folosesc alte tipuri de căști.

Căștile intraauriculare, atunci când sunt folosite pe perioade prelungite, pot provoca, de asemenea, infecții ale urechii și pierderea auzului din cauza blocării circulației aerului în ureche.

4. Căști VR

Realitatea virtuală ( VR ) există de câțiva ani și a devenit din ce în ce mai populară odată cu apariția căștilor VR la prețuri accesibile. Deși această tehnologie este incitantă și oferă o experiență captivantă, există riscuri potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea prelungită a căștilor VR.

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale utilizării căștilor VR este răul de mișcare. Acest lucru este adesea cauzat de o nepotrivire între ceea ce văd ochii și ceea ce percepe urechea internă, ceea ce duce la amețeli, greață și dezorientare.

Severitatea răului de mișcare variază de la persoană la persoană, iar unele persoane pot fi mai susceptibile la acesta decât altele.

Utilizarea prelungită a căștilor VR poate duce, de asemenea, la oboseala ochilor. Lentilele din interiorul căștilor concentrează ochii la o distanță fixă, determinând mușchii ochilor să lucreze mai mult decât ar lucra în mod normal. Acest lucru poate duce la oboseală oculară, dureri de cap și vedere încețoșată.

În plus, căștile VR pot provoca, de asemenea, dezorientare, mai ales atunci când utilizatorii scot căștile după o utilizare prelungită. Aceasta este cunoscută sub numele de „ mahmureala VR ” și poate provoca simptome precum confuzie, amețeli și dezorientare.

5. Jocuri pe computer

Jocurile pe computer și alte jocuri online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, milioane de oameni din întreaga lume participând în mod regulat în aceste activități.

În timp ce jocurile pot fi o modalitate distractivă și captivantă de a petrece timpul, este important să fii conștient de potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea prelungită a acestor tehnologii.

Se observă și se observă frecvent că petrecerea prea mult timp în jocuri poate duce, de asemenea, la izolarea socială, care poate avea efecte negative asupra sănătății mintale. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele mai tinere care pot pierde interacțiuni sociale importante și oportunități de creștere și dezvoltare personală.

Dependența de jocuri a fost recunoscută ca tulburare și a fost definită în a 11-a revizuire a clasificării internaționale a bolilor (ICD-11)

Cei care sunt dependenți de jocuri pot prezenta simptome clinice de sevraj, anxietate și depresie atunci când nu pot juca, ceea ce duce la un impact semnificativ asupra calității lor generale a vieții.

Sunt sigur că s-ar putea să vă gândiți că există mai multe tehnologii care pot avea un impact dăunător asupra sănătății dumneavoastră. Cu toate acestea, de dragul de a păstra acest articol scurt și dulce, am enumerat doar câteva.

Rezumat extins al gândurilor

Deși tehnologia poate oferi multe beneficii, este important să fim conștienți de potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu tehnologiile noi și emergente. Pentru a rămâne sănătoși, este esențial să ne limităm expunerea la tehnologiile dăunătoare și să le folosim cu moderație.

Ar trebui să fim proactivi în a ne proteja sănătatea, rămânând activi, dormind suficient și luând pauze de la tehnologie atunci când este necesar. Procedând astfel, ne putem bucura în continuare de beneficiile tehnologiei fără a ne compromite sănătatea.

 

Sursa: Matthew Giannelis - techbusinessnews.com.au

Abonamentele SEO:

Bronz minimal de la 200 Euro (2 ore/luna) 

Silver minimal de la 350 Euro ( 4 ore/luna). *Se ofera factura si contract pe minim 6 luni, nu sunt platitor de TVA.

Web design, realizare site pret:

Realizare site de prezentare 15 pagini cu contract suport 6 luni 700 Euro (15 ore)

Realizare site de prezentare si componenta catalog produse cu contract suport 6 luni 1800 Euro (25 ore)

Realizare site de prezentare si componenta magazin online cu contract suport 6 luni 2900 Euro (35 ore)

Ultimile proiecte

Primaria Hudesti Botosani,  Echipamente industriale pentru ¨sudura plastic¨, Scoala Postliceala "Christiana" Pitesti - Statie de betoane Try Grup cu ¨betoane¨, Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională al Inspecției Muncii Botosani,   DryveCom cu ¨mobilier¨ - Producator elemente de transmisii mecanice, frane de siguranta pentru ¨cuplaje elastice¨ Producator de lenjerie de pat si cearceafuri Bucuresti optimizare pentru ¨cearceafuri Bucuresti¨. Promvare servicii de curatenie Constanta - Mio Cleaning Curatenie la domiciliu Contanta - Finantare fotovoltaice prin programul Casa Verde - panouri fotovoltaice

| Creare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Gradinita | Realizare Site Primarie | Realizare Site primarie si institutii |