Bucuresti - 12 apr
Datorita ultimelor modificari Google si mai ales dupa penguin 2.1 (4 octombrie), din ce in ce mai multe companii ce ofera servicii seo raman fara clienti. Penalizarile provocate de serviciile oferite clientilor, ii determina pe acestia sa schimbe agentia.
Odata cu ultimul update penguin 2.1, Google a eliminat complet link-urile gratuite, principala sursa de link-uri a celor care ofera optimizare seo. Daca pana acum, costurile unei campanii seo, erau date de munca efectiva in gasirea link-urilor gratuite (aceleasi pentru toti clientii), acum costurile sunt date de gasirea si plata link-urilor.
Pana de curand, link-urile free ofereau pe termen scurt pozitii in primele pagini, pe baza carora clientii considerau ca banii lor au fost bine investiti, fara sa inteleaga efectiv ca nu exista nici o investitie pe termen lung.
Acum (dupa penguin 2.1) au aparut si rezultatele investitiei inexistente.
"La IASI - SEO: Freelancer sau Agentie? Pentru IASI !"
Seo oferit de un freelancer sau prin platforme de frelancing.
Indiferent ca ati decis sa dezvoltati o intreaga strategie seo, sau doar sa cumparati diferite servicii (content, seo onsite, link building, etc), suma facturata reprezenta plata pentru prestarea acestor servicii.
Cum o campanie SEO de succes implica intotdeauna link-uri de calitate, iar acestea sunt contra cost, orice freelancer o sa va ofere doar link-uri free.
Cat costa sa ajung pe primul loc in google pentru 10 cuvinte?
Freelancer: 500 euro. Agentie: 2000 euro. Cei 500 euro sunt un venit pentru orice freelancer, din care el trebuie sa traiasca, asa ca toate serviciile oferite, sunt oferite cu minim de implicare, indiferent de valoare. Puteti plati si 5000 euro, serviciile sunt acelasi: cat mai ieftin posibil.
De ce?
Pentru ca indiferent de rezultate, nu exista raspundere! Daca site-ul dvs nu obtine rezultate, banii nu se returneaza. Iar cum fiecare dintre noi administram o afacere, cu cat costurile sunt mai mici, cu atat profiturile mai mari.
Cel mai bun profit pentru un freelancer? 0 costuri!
Nu am nimic cu jobul de freelancer, mai ales ca o parte dintre task-urile zilnice, le externalizam catre freelanceri. Dar intotdeauna un site optimizat de un freelancer, este un esec.
Seo oferit de o agentie
Indiferent de serviciile alese, agentia trebuie sa ofere rezultate. In caz contrar, nu primeste recomandari si mai grav, isi creeaza o reputatie negativa, care in timp duce la lipsa efectiva de clienti = faliment.
Este destul de complicat sa dai in judecata o firma pentru serviciile seo, pentru ca un contract de servicii seo, nu stipuleaza pozitii exacte sau garantii, imposibil de oferit.
Decizia alegerii unei agentii seo, se bazeaza in majoritatea cazurilor pe recomandari. Daca site-urile clientilor tai sunt penalizate, atunci NU mai ai recomandari.
Agentia este obligata sa ofere o strategie care implica costuri mai mari si un profit mai mic, fata de orice serviciu oferit de un freelancer. De aceea si diferenta majora intre preturile oferite.
Profitul efectiv al agentiei este obtinut din preturile platite pentru mentenanta, asa ca agentia este obligata sa ofere rezultate, daca doreste profit.
"La IASI - SEO: Freelancer sau Agentie? Pentru IASI !"
Ce aleg, freelancer sau agentie?
Decizia este a dumneavoastra. Indiferent de sfaturile noastre, decizia va apartine. Majoritatea potentialilor clienti, cer oferte de pret pentru a compara preturile. Este prima greseala pe care o fac cei care vor sa-si dezvolte o afacere online.
Fie ca vorbim de serviciile de web design,seo, optimizare conversii, content marketing, etc. alegerea serviciilor nu se face niciodata pe criteriul : cel mai mic pret. Fiind servicii, primiti exact ceea ce platiti.
Daca in cazul serviciilor de web design, puteti alege sa lucrati cu freelanceri, pentru serviciile de promovare online si mai ales optimizare seo, NU va recomandam.
Un site creat in graba, gresit, se poate schimba sau modifica oricand.
Un site penalizat de google, sau un site care a beneficiat de o campanie de promovare gresita, implica costuri destul de mari, pentru "reparatii", iar indiferent de eliminarea penalizarii sau a link-urilor de calitate slaba, acesta are o istorie, care ii va influenta evolutia in timp.
Cand aleg un freelancer?
Cand aveti o afacere sezoniera sau nu va propuneti o afacere pe termen lung. Aveti nevoie de pozitii rapide, pentru 1-2 luni si atat.
Cand aveti nevoie de servicii de content writer (continut)
Cand aveti nevoie de servicii de promovare social media
Cand aveti nevoie de servicii de seo-onsite (modificarea a site-ului dpdv seo)
Cand aleg o agentie?
Cand aveti nevoie de servicii de link building
Cand aveti un proiect pe termen lung, va doriti sa dezvoltati un brand si intelegeti ca rezultatele necesita timp.
Cand considerati ca aveti nevoie de o strategie pe termen lung
Cand considerati ca aveti nevoie de consultata ulterioara pentru conversii si design
Cand aveti deja o experienta online si intelegeti ca trebuie sa lucrati cu profesionisti
Cum aleg o agentie pentru seo sau promovare online?
De cele mai multe ori, agentia care dezvolta site-ul (magazinul) este responsabila si de serviciile de promovare online sau SEO. Cand gasiti un site care considerati ca este ceea ce va doriti, sau un site care este afisat intotdeauna pe primele locuri in cautarile dvs, verificati agentia care se ocupa de site.
Daca cereti oferte de pret si nu stiti ce firma sa alegeti, cereti recomandari de la clientii existenti (sunati si confirmati.)
Daca nu sunteti inca decisi, cereti consultanta contra cost, din partea unui cunoscut sau a unei firme cu experienta in domeniu.
Cum competitia online este din ce in ce mai puternica, link-urile de calitate foarte rare si implict foarte scumpe, Google ofera penalizari pentru orice incalcare a regulilor, este foarte importat sa alegeti cu grija agentia si strategie de promovare online.
Cum platesc serviciile de promovare online sau seo?
Exista doua tipuri de plati in cazul agentiilor (contract), fiecare proprietar (manager) alege in functie de buget si strategia interna.
Plata lunara, pe baza unui raport lunar cu rezultate, servicii si achizitii, pentru o perioada de timp fixa, in functie de bugetul estimat initial (ex: 3-10 luni)
Plata lunara, dupa obtinerea pozitiilor cerute, fara rapoarte, servicii si achizitii.
Varianta cu plata lunara pe o perioada fixa, implica un cost fix urmat de o plata a unei mentenante, reprezentand un procent (10-30%) din valoarea initiala, in functie de cresterea concurentei pe nisa respectiva.
Varianta cu plata dupa obtinerea rezultatelor, implica un cost foarte mare pentru client pe termen lung, acesta fiind obligat sa plateasca o suma mare, pe un termen nelimitat, iar in cazul in care renunta, site-ul lui isi pierde toate beneficiile oferite de campania seo.
De exemplu: pentru un buget de 5.000 euro.
Varianta 1. 8 luni, plata lunara (5000/8) 500 euro,urmata de o plata lunara (mentenanta) de 30% (400x30%) 120 euro.
in primul an: 5000+ 4 (luni) x 120 = 5480 euro
an 2: 12x120 = 1440
Un cost estimativ pentru 3 ani: 5480 (I)+ 1440 (II) + 2000 (|||) = 8920 euro. (in anul 3 presupunem ca avem o crestere de costuri datorita cresterii puternice a competitiei)
Varianta 2. Cost lunar 500 euro.
Un cost estimativ pentru 3 ani: 500x36 = 18.000 euro.
In ambele variante rezultatele sunt aceleasi.
In varianta 1, costurile sunt mult mai mici, iar rezultatele raman, indiferent daca renuntati la aceste servicii (fluctuatii, daca nu preia nimeni campania de promovare).
In varianta 2, costurile sunt mult mai mari, iar rezultatele dispar imediat ce renuntati la contract.
Attitude ofera servicii de optimizare seo cu plata prin varianta 1. La cerere oferim si servicii in varianta 2.
In cazul alegerii unui freelancer sau a unei platforme de freelancing, mai aveti inca doua variante de plata:
Plata completa a serviciilor in avans
Plata unui procent de 50 procente avans, urmand ca diferenta sa fie platita la finalizarea serviciilor (obtinerea rezultatelor, sau dupa caz, primirea serviciilor platite).